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FAQ for Preschool Development Grant Matching Funds Requirement 
 

The PDG B 5 Funding Announcement requires a 30% match of requested federal funds.  As 
stated on page 13 of the FOA: 
 

Grantees are required to meet a non-federal share of the project cost, in accordance 
with Pub. L. 114-95 SEC. 9212. NOTE: 42 USC 9831 (c)(4). Grantees must provide funds 
from non-Federal sources (which may be provided in cash or in kind) to carry out the 
activities supported by the grant in an amount equal to not less than 30 percent of the 
amount of the grant (the ACF Federal share). For example, in order to meet the match 
requirements, a project requesting $10,000,000 in ACF (federal) funds must provide a 
non-federal share of the approved federal grant amount of at least $3,000,000. To meet 
the match requirement, States can use non-Federal sources that are not being claimed 
as matching sources for another Federal award. States are expected to meet their 
match requirement by the end of this 12-month project period.  

 
This document is intended to provide states with information and suggestions for ways to meet the 
match requirement, however, please note this information is not an official interpretation of the 
federal policy.  
 
Q. What funding can I use to meet my match requirement? 
A.  You may include only non-Federal funding that is not already counted as a match for another Federal 
funding source.  Any funding you include must be dedicated to work that supports the activities detailed 
in your grant application.  It must be funding that is necessary and reasonable to achieve your grant 
objectives. 
 
Q. If I have a source of Federal funding that specifically allows those funds to be counted towards a 
match requirement for another Federal program, can I use that funding towards my match for this 
grant? 
A.  Yes, provided that funding is not already being used as a match for another Federal award and will be 
used for work that supports the activities detailed in your grant application.   
 
Q. Will I be required to report on my matching funds throughout the grant period? 
A. If your grant application is approved, your matching funds become part of your grant budget and will 
be monitored throughout the grant period to ensure match targets are met.   You will have to report on 
your matching funds in regular Federal Financial Reports.  
 
Q.  What if I do not meet the match I project in my budget? 
A.  If you do not meet the match targets proposed in your grant, your Federal funding may be 
disallowed.   
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Q. Can I project a matching amount over 30% of my grant request? 
A.  Yes.  Note that you will be held to meeting whatever percent is budgeted and subsequently approved 
in your grant budget, even if it exceeds the 30% requirement. 
 
Q. Do matching funds have to be “new” money dedicated by the state? 
A.  No.  States may use “in-kind” funding to meet matching requirements. 
 
Q. What are some examples of in-kind state funding I can use as part of my match? 
A.  Possible funding sources and associated activities will vary from state to state.  Remembering that in-
kind matching funds must support work related to your specific grant activities, and may not already be 
counted as a match for another Federal award, some possibilities to explore could be: 
 
State funding used to support the salaries and benefits of (state or contracted) staff who: 

• Will help administer the PDG grant; 

• Provide oversight to work specifically related to grant activates; 

• Provide professional development trainings to increase the quality of B-5 programs; 

• Provide coaching/mentoring to increase the quality of B-5 programs; or 

• Conduct site visits and/or assessments to monitor quality of B-5 programs; 
 
LEA funding used to support: 

• Family engagement activities; 

• Preschool and kindergarten registration fairs/activities; or 

• Preschool and kindergarten transition activities. 
 
State funding used to support: 

•        State advisory council meetings; 

• Kindergarten Entry Assessments; 

• Quality Rating Improvement Systems; 

• Public information campaigns (websites, printed materials, etc.) to inform parents about QRIS 

ratings, program availability, etc.; or 

• Improvement of individual data systems, especially to prepare for inclusion into an early 

childhood integrated data system. 

Time of volunteers, such as: 

• State advisory council members. 

• Interns working on implementation supports. 

 
Q. How might grantees value the time of volunteers used to meet the match requirement? 
A.  Volunteer time spent in a decision-making capacity (e.g. time of state advisory council members) may 
be used as in-kind. A reasonable valuation should be developed and applied, based upon documentation 
from the meeting minutes and sign-in sheets.  Time for volunteers providing a service should be valued 
based on an agency’s established wage scale, or prevailing wages in the area of the service provided, 
and be documented via time sheets. 


