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Webinar Purpose 
 Provide an overview of new authority regarding 

the use of Title I, Part A funds in the 
Consolidated Appropriations Act, 2014 (2014 
appropriations act). 

 
 Review recent U.S. Department of Education 

(ED) letter to State Title I Directors and 
Homeless Education Coordinators about the 
new authority. 
 

 Respond to your questions about the new 
authority. 
 

 



Serving Homeless 
Children and Youth is 
an Integral Part of the 
Title I, Part A Program 



Serving Homeless Children and Youth 
Under Title I, Part A 

 Coordination is required between McKinney-Vento 
and Title I, Part A (Sections 1111(a)(1), 1112(a)(1), 1112(b)(1)(E)(ii) 

of ESEA). 
 Homeless children and youth are eligible to be 

served in Title I, Part A schools (Sections 1114 and 

1115(b)(2)(E) of ESEA). 
 Homeless children and youth are eligible for Title I, 

Part A services regardless of whether they attend a 
Title I school (Section 1113(c)(3)(A) of ESEA). 
 Section 1113(c)(3)(A) requires a local educational 

agency with non-Title I schools to reserve the necessary 
funds to provide comparable Title I services to homeless 
children in non-Title I schools. 

 
 
 



Serving Homeless Children and Youth 
Under Title I, Part A 

 
 An LEA may also use Title I, Part A funds to provide:  
 Educationally related services to homeless children 

and youth in shelters and other locations where 
they may live. to homeless children and youth.  

 Services that may not ordinarily be provided to 
other Title I students.  For example: 
 Items of clothing, particularly if necessary to 

meet a school’s dress or uniform requirement. 
 Clothing and shoes necessary to participate in 

physical education classes. 
 
 

 



Serving Homeless Children and Youth 
Under Title I, Part A 

 
 Examples: (continued) 

 
 Student fees that are necessary to participate in the 

general education program. 
 Personal school supplies such as backpacks and 

notebooks. 
 Birth certificates necessary to enroll in school. 
 Immunizations. 
 Food. 
 Other examples listed in G-11 of Title I Use of Funds 

guidance. 
 
 

 



New Authority 
Provided further, that funds available under 
sections 1124, 1124A, 1125 and 1125A of the 
ESEA may be used to provide homeless children 
and youths with services not ordinarily provided 
to other students under those sections, including 
supporting the liaison designated pursuant to 
section 722(g)(1)(J)(ii) of the McKinney-Vento 
Homeless Assistance Act, and providing 
transportation pursuant to section 722(g)(1)(J)(iii) 
of such Act.  

 
 
 

 
 



New Authority 
The 2014 appropriations act expands the 
use of Title I funds to support homeless 
children and youth for the following 
requirements under McKinney-Vento: 
 
 Local homeless liaison. 

 
 Transportation to and from school of 

origin. 
 

 
 
 

 
 



 
To which fiscal years’ 

Title I  
funds does the  
appropriations 

language apply? 



 Fiscal Year (FY) 2014 funds. 
 
 Under the section 421(b) of the General 

Education Provisions Act (GEPA), the 
appropriation language also applies to    
FY 2012 and 2013 Title I carryover funds. 

To which fiscal years’ Title I funds does the 
appropriations language apply? 



May Title I funds be 
used to support in full 

an LEA’s homeless 
liaison?  



 Yes, as authorized in the FY 2014 appropriations 
act.   

 An LEA may reserve funds for this purpose 
under 34 C.F.R. § 200.77(g).   

 Previously, a Title I coordinator paid with Title I 
funds could also be the homeless liaison if 
those duties were in addition to Title I duties. 

 An LEA may now use FY 2014 Title I funds and 
Title I carryover funds to fund all or part of a 
homeless liaison’s salary even if that person has 
no Title I duties. 

May Title I funds be used to support in full an 
LEA’s homeless liaison? 



 
May Title I funds be 

used to transport 
homeless children and 
youth to their school 

of origin?  



 Yes, as authorized in the FY 2014 appropriations 
act.   

 An LEA may reserve Title I, Part A funds for this 
purpose under 34 C.F.R. § 200.77(g). 

 Absent the FY 2014 appropriations language, 
the Title I supplement not supplant provisions 
prohibit an LEA from using Title I funds to pay 
the costs of transporting homeless children and 
youth to their school of origin because such 
services are required under McKinney-Vento. 

May Title I funds be used to transport 
homeless children and youth to their school of 
origin? 



May Title I funds be used to transport homeless 
children and youth to their school of origin? (continued) 
 

 Costs that may be charged to Title I are the 
incremental costs to transport a homeless child 
or youth to his or her school of origin that are 
above what the LEA would otherwise provide to 
transport the student to his or her assigned 
school. 



May an LEA use funds it 
reserves under ESEA 

section 1113(c)(3)(A) to 
pay for a homeless liaison 

or to provide 
transportation to the 

school of origin?  



May an LEA use funds it reserves under ESEA section 
1113(c)(3)(A) to pay for a homeless liaison or to provide 
transportation to the school of origin?  
No, but an LEA may reserve additional Title I, Part 
A funds for these purposes. 
 ESEA section 1113(c)(3)(A) requires an LEA to reserve 

Title I funds, as necessary, to provide instructional and 
related services to homeless children and youth who 
attend non-Title I schools that are comparable to those 
services the LEA provides to children in Title I schools. 

 This reservation is required if an LEA has homeless 
children and youth who attend non-Title I schools. 



If not from the required reservation under ESEA section 
1113(c)(3)(A), how may an LEA use Title I, Part A funds to 
pay for the liaison and transportation?   
 

 In addition to a number of required reservations, 
including section 1113(c)(3)(A), 34 C.F.R. § 200.77(g) 
permits an LEA to reserve funds off the top of its Title 
I, Part A allocation for “other authorized activities.”   

 
 Because the 2014 appropriations act authorizes an LEA 

to use Title I, Part A funds to pay for the homeless 
liaison or to provide transportation to the school of 
origin for homeless children and youth, under 34 C.F.R. 
§ 200.77(g), an LEA may now reserve funds off the top 
of its Title I allocation for these activities. 
 
 
 
 
 
 

 



How else may an LEA use Title I, Part A funds to pay for Title I 
services to homeless children and youth?   
  
 A Title I school may use funds allocated to it under 

ESEA section 1113(c)(1) to provide services either in a 
schoolwide program (ESEA section 1114) or a targeted 
assistance program (ESEA section 1115). 

 
 An LEA may reserve off the top of the LEA’s Title I, Part 

A allocation under 34 C.F.R. § 200.77(g) to provide 
additional services to homeless children and youth in 
Title I and non-Title I schools—e.g., tutoring in a 
homeless shelter or to provide allowable services not 
ordinarily provided to Title I participants. 

 



May an LEA budget all services for homeless children 
and youth in one line item?   
 An LEA should budget the Title I funds it plans 

to use to serve homeless children and youth in 
accordance with instructions from its SEA. 

  For example: 
 An LEA’s Title I budget might include a separate line item for 

the required reservation under ESEA section 1113(c)(3)(A) to 
provide comparable services and each optional reservation 
with respect to providing services in shelters, the liaison, and 
transportation to the school of origin; or 

 An LEA might include in its Title I budget all required and 
optional services for homeless children under a “Homeless 
Education” line item, provided the amount is at least 
sufficient to meet the LEA’s obligation under section 
1113(c)(3)(A).  
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