Other than statutory and regulatory requirements included in the document, the contents of this guidance do not
have the force and effect of law and are not meant to bind the public in any way. This document is intended only
to provide clarity to the public regarding existing requirements under the law or agency policies.

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION
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THE ASSISTANT SECRETARY

Dear Title III Director:

I am writing to you regarding questions we have received about the immigrant children and
youth program authorized in section 3113(d) of the Elementary and Secondary Education Act
(ESEA), as amended. Numerous States have requested clarification of the definition of
immigrant children and youth in section 3301(6) and additional guidance on applying the
definition for the purpose of identifying and counting these students for immigrant subgrants.

“The term ‘immigrant children and youth’ means individuals who-

(A) are aged 3 through 21;

(B) were not born in any State; and

(C) have not been attending one or more schools in any one or more States for more than three
full academic years.”

Please note that this definition is specific only to the immigrant children and youth program
under Title III of the ESEA.

States have requested clarification of whether to apply the “three full academic years”
requirement on a cumulative or consecutive basis for children who have not attended schools
continuously. States described situations in which children enroll in a local educational agency
(LEA) leave and then reenroll at a later date, and inquired whether, in these situations, all periods
of attendance would be counted toward the “three full academic years.” Earlier guidance issued
by the U.S. Department of Education (Department) stated that the number of months that a
student has been in school in any one or more States must not add up to more than 3 full
academic years. This interpretation remains the same. LEAs must apply the “three full
academic years’™ requirement on a cumulative basis. LEAs would need to track the amount of
time that a child has attended school in the same district, other districts or States, if applicable, in
prior years in order to determine if a child’s period of attendance is within the “three full
academic years” requirement.

If you have any further questions, please contact Supreet Anand, Title III Supervisor at
Supreet. Anand@ed.gov or 202-401-9795. Thank you for your efforts to meet the needs of
immigrant children and youth and English learners.

Sincerely,

b TML.
Thelma Meléndez de San na, Ph.D.

cc: Chief State School Officers
400 MARYLAND AVE. S.W., WASHINGTON, DC 20202
www.ed.gov

The Department of Education’s mission is to promote student achievement and preparation for global competitiveness by
fostering educational excellence and ensuring equal access.



